MET DEZE DETOX VAL JE BLIJVEND AF!

Hoera, het is voorjaar!

Blij van lammetjes in de wei

Ik ken eigenlijk geen mensen die niet (al is het maar een beetje) blij worden als je voelt dat de zon meer kracht begint te krijgen, als de dagen langer worden, als de bomen in de bloesem staan, als de vogeltjes kwetteren en met nestmateriaal slepen, als de lammetjes in de wei staan….en zo kan ik nog wel even doorgaan, heerlijk!
Je voelt de nieuwe energie, er wordt opgeruimd, schoon gemaakt, er worden nieuwe plannen gemaakt voor een fietstochtje, een uitstapje of vakantie, …alles komt in beweging! Uit de winterslaap naar een nieuw en schoon begin.

Herken je dat? Vast wel.
Maar de volgende gedachtes komen je misschien ook wel bekend voor:

 • Oh jee…straks is het weer zomer…er moeten toch echt wat kilo’s af!
 • Ik ga nu echt beter op mijn voeding letten, want nu durf ik niet met mijn blote benen in de zon!
 • Laat ik maar beginnen met een detox-kuur, dan val ik snel wat af en dan gaat het daarna vast beter lukken om me aan mijn dieet te houden!

Zo’n detox kan inderdaad een heel goed idee zijn! Niet zozeer vanwege die paar kilo die je misschien kwijt raakt, maar vooral om een andere reden.

Lichamelijke voorjaarsschoonmaak

Je lichaam slaat allerlei gif- en afvalstoffen op. Schadelijke stoffen waarmee we allemaal wel te maken hebben, zoals uitlaatgassen, maar ook chemische stoffen in bewerkte voeding, niet-biologische voeding, medicijnen, cosmetica en schoonmaakmiddelen. Je lichaam slaat die gifstoffen op in je vetcellen. Dat doet het ter bescherming. Dit is één van de triggers waardoor de VET-knop kan aanstaan. Dus detoxen kan, als je het op een verantwoorde manier doet, een goede manier zijn om deze fysieke trigger op te lossen. Maar let op: als je veel overgewicht hebt of als je lichaam erg uit balans is, dan kan je systeem niet veel hebben. Daarom is het goed om je te laten adviseren door een (orthomoleculair) dietist, die kan beoordelen wat het beste is voor jouw lichaam op dit moment.

Maar wist je, dat je lichaam ook last kan hebben van emotioneel gif?

Emotionele ballast als gif

Bij emotioneel gif gaat het om allerlei onverwerkte emoties en vooral (opgekropte) boosheid, agressie, machteloosheid en frustratie. Je staat er misschien niet zo bij stil, maar het is eigenlijk al van oudsher bekend. Uitdrukkingen als: Maak je niet dik of woorden als binnenvetter en oppotten spreken voor zich.

Hoe ontdoe je je van deze emotionele ballast waardoor de VET-knop aanstaat?

Het afvoeren van negatieve emoties kun je heel gemakkelijk doen met behulp van je ademhaling! Wanneer en zo vaak als je wilt.

In mijn vorige blog “Afvallen door de ademhaling te trainen” heb ik uitgelegd hoe belangrijk een goede ademhaling is om je VET-knop uit te zetten en krijg je een gratis oefening om je ademhaling te verbeteren. Je kunt nu je ademhaling speciaal gebruiken om je emotionele gif af te voeren met een oefening die ik “De innerlijke douche” noem.

Lees de instructie stap voor stap en doe de oefening meteen mee!

Emotionele detox in 3 stappen

De innerlijke douche:

 1. Denk aan een situatie waar je boos, verdrietig, angstig, bezorgd over bent, of waarin je een andere negatieve emotie voelt. Denk eraan terug tot je de emotie weer ervaart in je lichaam. Waar voel je het vooral?
 2. Adem in en stel je voor dat je schone lucht en nieuwe energie door je kruin naar binnen laat stromen. Die schone, verse, zuurstofrijke lucht en nieuwe energie stroomt door je lichaam en neemt onderweg alle innerlijke spanning, stress, negatieve gedachtes en emoties mee
 3. Adem uit en laat met je uitademlucht alle emotionele ballast door je voetzolen in de aarde verdwijnen. Alsof je het door het doucheputje spoelt.

Je kunt de innerlijke douche ook gebruiken terwijl je in een situatie bevindt die negatieve emoties oproept. Door op deze manier te ademen, spoel je jezelf als het ware innerlijk schoon en blijft er minder emotioneel gif in jouw systeem achter. Let maar eens op hoeveel beter je daardoor met deze situatie om kunt gaan!

Deze innerlijke douche is natuurlijk niet de enige manier om emotioneel te detoxen. Buiten bewegen (bij voorkeur in de natuur) is ook heel goed. Of je kunt gaan schrijven…en zo zijn er vast nog veel andere manieren.

 

Ik ben benieuwd naar jouw reactie!

 

Wat werkt voor jou goed? Laat het me weten in het reactieveld hieronder! Daarmee inspireer je ook anderen!

Geplaatst in Blog, Featured.

4 reacties

 1. Heel herkenbaar de reactie van Ida. Ik bleef ook altijd achterom kijken om verklaringen te zoeken voor mijn gevoel. Het hield mij tegen om in het nu te staan. Heb ook op een middag mijn dagboeken verbrand. Ik wilde niet dat ze ooit gevonden zouden worden want werd er zelf al triest genoeg van. Ook al zou het veel verklaren voor mijn gevoel. Ik heb ze verbrand en ben aansluitend naar een juwelier gegaan en heb mijzelf symbolisch een ring gegeven. Dat staat echt voor het veder gaan in het nu. Ik merk door jouw reactie dat ik de ring zo weer om wil doen. Dank je

  • Wow…wat een mooi verhaal dit. Hel goed hoe jij wat geweest is achter je hebt gelaten en met die ring als symbool jezelf steeds weer terug kunt brengen naar NU, het enige moment wat je hebt! Fijn dat mijn blog voor jou een reminder is geweest. Dank je voor je reactie, Loes!

 2. hoi Ina,
  ik heb gemerkt dat schrijven voor mij heel goed helpt om alles van me af te schrijven. onlangs kwam ik er ook achter, toen ik aan het opruimen was en oude schriften terugvond waarvan ik niet wou dat andere die lezen, dat het verbranden van al wat ik heb geschreven nog meer opruiming/ruimte gaf. het voelt nu alsof ik het pas echt achter me heb kunnen laten.
  groet ida

  • Hoi Ida,
   Ja mooi is dat hè, om te merken dat alles energie is en energie moet stromen. Dus het schrijven is heel goed, dan stroomt het. Maar dan stagneert het eigenlijk weer in het schrift. Pas als dat in rook is opgegaan is het weg! Bedankt voor je reactie!
   Hartegroet, Ina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *