AFVALLEN DOOR JE ADEMHALING TE TRAINEN

Hè hè, ik ben d'r!

Vorige week kwam Ria min of meer buiten adem mijn praktijk binnen. Ze had zich wat moeten haasten om op tijd te komen… snel-snel van de auto naar mijn praktijk gelopen en toen hop de trap op. En daar stond ik haar al op te wachten, dus geen tijd om even uit te puffen. Ik zag dat ze probeerde te verbloemen dat ze buiten adem was, want ja…zo’n inspanning was het nou ook weer niet. Ze schaamde zich een beetje voor haar slechte conditie. Zweet op haar voorhoofd, een rood aangelopen gezicht en een versnelde ademhaling verried haar helaas...

Oooh ik zou naar die sportschool moeten gaan...

Veel mensen met overgewicht hebben hier last van. Misschien herken je het wel. Je bent snel buiten adem als je de trap op bent gelopen of na een kort sprintje naar de trein of als je wat zwaardere dingen tilt.

Het lijkt er dan op, dat je zo’n slechte conditie hebt door je overgewicht. Door wat je allemaal mee moet sjouwen. Voor een deel klopt dat, maar er is meer…

Hoe je lichaam werkt

Ik zal je eerst een korte uitleg geven over hoe een goede ademhaling verloopt.
De belangrijkste spier waarmee je ademt is je middenrif. Dat middenrif zit als een soort koepel tussen je borstholte en je buikholte

Als je inademt wordt je middenrif platter, kunnen je longen zich helemaal vullen en gaat je buik naar voren. Als je uitademt gaat je middenrif weer omhoog en wordt je buik weer platter.

Je ribben doen ook nog wel wat, maar daar ga ik nu even niet op in.

Hoe je in rust buiten adem kunt raken

Als je overgewicht hebt en zeker als je buik wat dikker is, kan je middenrif niet zo makkelijk naar beneden. Het gevolg is, dat je automatisch meer met je borst gaat ademen. Je ademt in door je ribben op te tillen. Dat kost niet alleen veel meer energie, maar er komt ook minder lucht binnen. Dus moet je sneller gaan ademen om toch aan voldoende zuurstof te komen. Maar doordat je minder efficiënt bent gaan ademen, lukt dat onvoldoende. Zo raak je buiten adem.

Dat is vervelend voor jou, maar ook voor je lichaam. Want je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen hoe levensbedreigend het is voor je lichaam om onvoldoende zuurstof te krijgen. Een niet-efficiënte ademhaling kan dus een hele belangrijke reden zijn waardoor de VET-knop aanstaat.

 

Onbewust in ademnood

Als je buiten adem bent is je zuurstoftekort heel duidelijk merkbaar. Maar ook als je niet intensief beweegt, kan het zijn, dat er door een verkeerde (te hoge) ademhaling te weinig zuurstof binnenkomt en je je lichaam ongemerkt in de overlevingsmodus houdt. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat je middenrif niet zo makkelijk naar beneden kan doordat je buik in de weg zit, of bijvoorbeeld doordat je onderuit op de bank hangt. Voel maar eens wat bankhangen dat doet met je ademhaling. Maar stress kan ook een belangrijke oorzaak zijn. Bij stress is je buik vaak gespannen, trek je je schouders op en gaat je ademhaling omhoog.

Door die hoge ademhaling raakt je stofwisseling verstoord en kan je lichaam minder goed vet verbranden. Zolang je ademhaling niet goed is, zal het je dus niet helpen als je vaker gaat sporten om je conditie te verbeteren en af te vallen.

Hoe krijg je wél een goede ademhaling?

Dit zijn de 3 belangrijkste tips:
 1. Zorg voor een rechte houding
 2. Ontspan je buik en schouders
 3. Adem rustig door je neus in en uit, terwijl je je voorstelt dat je lucht helemaal naar je buik door stroomt.
  Hou het simpel: adem in – adem uit – pauzeer 2 tellen. Ingewikkelder is het niet.

Geef jouw reactie en krijg toegang tot de oefening

Nu vraag ik me af… Zit jouw adem op dit moment hoog of laag? Adem je oppervlakkig in je borstkas of  lukt het jou om ontspannen met je buik te ademen?

Geef je reactie hieronder en ontvang van mij gratis een fijne oefening op mp3: 'Ruimer ademen' in je emailbox.

Deze oefening helpt je om een ruimere, vollere ademhaling te krijgen. Deze ademhaling verbetert je stofwisseling, stimuleert je vetverbranding en helpt je de VET-knop uit te zetten. Het helpt je dus een gezonder gewicht te bereiken. Maar let op: doe deze oefening een paar keer per dag, maar blijf door de dag door 'gewoon' ademenen!

Ik ben benieuwd naar je reactie!

 

Geplaatst in Blog, Featured.

80 reacties

 1. Ik houd vaak mij adem. Hier heb ik eigenlijk al last van sinds ik mij kan herinneren (ik ben nu 22). Ik heb nooit geweten dat dit zulke grote gevolgen heeft voor de rest van mijn lichaam. Ik hoop dat ik mijn ademhaling kan verbeteren met de oefeningen.

  • Oowww…Mirthe, ik lees je berichtje nu pas, excuses! Fijn dat je je meer bewust bent geworden van je ademhaling en ik stuur je gauw de oefening! Succes ermee!

 2. Wat een fijn artikel en ik herken me in de reacties. Ik heb nog nooit zoveel gewogen als zonet en ik denk al een tijdje dat mijn chronische hyperventilatie ermee te maken heeft. Ik sport 4x per week, 10.000 stappen per dag en let op wat ik eet. Maar toch blijf ik aankomen, snapte er niets van maar ik hoop dat jouw ademoefeningen helpen. Ik ontvang ze dan ook graag! Dank je wel alvast

  • Sorry Pauline, ik heb geen melding ontvangen van mijn website, waardoor ik jouw reactie (bij toeval) nu pas zie. Fijn dat je je bewust geworden bent van het verband tussen jouw gewicht aankomen en je ademhaling. Ik stuur je de oefening alsnog naar je toe. Succes ermee!

 3. Ik ben snel buiten adem, eet gezond en koolhydraat arm en sport regelmatig. Afgelopen jaar 10kg aangekomen en het wil er niet meer af.
  Daarnaast al bijna 20jaar overgangsklachten. Stress en hoog cortisolwaarden. Al veel artsen en specialisten gezien, maar geen oplossing helaas.
  Ligt het dan toch aan mijn ademhaling? In rust op de bank kan ik goed door mijn neus ademhalen per minuut 8x. Maar zodra ik me ga inspannen of er is stress slaat de gejaagdheid en kortademigheid toe.

  • Bedankt voor je reactie, Maria. Als je gezond eet en voldoende beweegt en toch 10 kilo aankomt, dan kán het inderdaad zijn dat je ademhaling niet goed is. Met name dan bij inspanning en stress. Dat kun je op 2 niveaus aanpakken. De eerste kan je meteen mee beginnen als je de oefening die ik je straks stuur, regelmatig gaat doen. Daarmee kan je je ademhaling steeds makkelijker resetten. Het 2e niveau, is het niveau van de stress. Want die hoge cortisolwaarden zorgen er wel voor, dat je lichaam vet wil opslaan. Dus het verminderen van de stress door de oorzaken op te lossen of door te leren er anders mee om te gaan, of er anders over te denken kan ook heel belangrijk zijn. Succes met de oefening en laat maar weten welk effect je ervaart!

 4. Ik ben me er bewust van dat ik verkeerd adem maar krijg t niet veranderd (wrs omdat ik altijd astma had). Dus elke tip is welkom

  • Beste Carla,
   Ja, zeker als je astma hebt is een goede ademtechniek heel belangrijk. Ik denk dat je zeker wat zult hebben aan de oefening “Ruimer Ademen”. Het helpt om je keel/halsgebied ontspannen te houden zodat je meer ruimte hebt voor een vollere ademhaling. Ik stuur ‘m naar je toe! Groet, Ina

 5. Ik ben blij dat ik nu eens even de rust neem een jouw artikel tegen kom. Daardoor weer bewust hoe belangrijk je houding is om goed te kunnen adem halen. Wat lijkt, is, het simpel als je het leest. Hoop dat het een goede reminder gaat worden nu.

  • Fijn dat dit artikel voor jou precies op het goede moment lijkt te komen, Loes. Ik ga je de mp3 “Ruimer Ademen” sturen, zodat je gemakkelijk jezelf steeds weer kunt bijsturen. Succes ermee!

 6. Hallo Ina,
  Ik merk dat als ik geconcentreerd bezig ben mijn ademhaling wel eens te hoog is of dat ik zelfs mijn adem inhoud en vergeet te ademen. Ik weet dat ik naar mijn buik moet ademen maar in tijden van stress en spanning overkomt me dit dan.

  • Hallo Astrid,
   Ja, een hoge ademhaling of adem vast zetten is vaak een reactie op stress. Het fijne aan ademhalingsoefeningen is dan ook vooral, dat het rust geeft en daardoor verbetert de ademhaling. Het effect van de rust kan zelfs groter zijn dan van het verbeteren van de ademtechniek! Ik stuur je de oefening, bedankt voor je reactie! Groet, Ina

 7. mijn ademhaling zit hoog, kan mijn schouders ook niet ontspannen en vergeet bij inspanning door te ademen, dus ik ben heel benieuwd naar de mp3.

 8. Ik ben regelmatig veel te gejaagd en gestrest bezig … een (te) vol hoofd, te veel gedachten die door elkaar jagen. Het lukt me vaak niet dat onder controle te krijgen.
  Ik heb al vaker gelezen over hoe belangrijk een goede ademhaling is, maar de link tussen je ademhaling en je gewicht heb ik nog niet eerder gelegd. Dank je wel voor dit artikel!

  • Bedankt voor je reactie, Wilma. Ja, niet veel mensen beseffen dat, maar tegelijk is het wel heel logisch, dat je lichaam zuurstof nodig heeft om goed te kunnen functioneren. En dat een niet-optimale ademhaling invloed heeft op alle processen en dus bedreigend is voor je systeem. chronisch niet goed ademen kan je lichaam dus in de overlevingsmodus zetten. Met alle gevolgen voor de stofwisseling en dus de VET-knop! Fijn dat ik je dit inzicht heb kunnen geven. De oefening “Ruimer Ademen”komt naar je toe! Succes ermee! Groet, Ina

 9. Goed artikel! Nooit zo bij stilgestaan dat er zo’n sterke relatie is tussen je ademhaling en je gewicht. Ik ben zelf al flink wat afgevallen maar door stress blijf ik last houden van angst en hyperventilatie. Ik merk wel direct dat m’n adem verkeerd zit maar soms is het dan al te laat. Audio oefeningen zijn een goede steun voor mij hierbij, dus ik zou graag deze oefening ontvangen.

  • Hoi Kim, bedankt voor je reactie. Er wordt in het algemeen niet veel aandacht besteed aan de relatie tussen ademhaling en gewicht. Maar eigenlijk is zuurstof misschien nog wel de belangrijkste “voedingsstof”die je lichaam nodig heeft! En laag ademen doorbreekt de vicieuze cirkel van stress en overlevingsmodus. Zowel gewicht vasthouden als angst en hyperventilatie zijn uitingsvormen van onderliggende stress. Fijn dat je al zoveel afgevallen bent en wie weet ondersteunt de oefening die ik je ga sturen het verder afvallen ook nog wel! Groetjes, Ina

 10. Ik krijg regelmatig de opmerking: doorgaan met ademhalen!
  Vergeet het soms als ik iets moet doen om te ontspannen.
  Heb astma en vaak een rug als beton, hoge opgetrokken schouders.
  Zal proberen die schouders te laten zakken en die (lelijke) buik op te laten opbollen.
  Oefening baart kunst zeggen ze, hoopvol dus.

  • Beste Elly, bedankt voor je reactie. Goed dat je het bij jezelf herkent. Het is natuurlijk lastiger als je fysieke ongemakken hebt, maar daardoor juist heel belangrijk! Wat jij schrijft is herkenbaar. Veel vrouwen houden hun buik een beetje in om dunner te lijken. Maar je lichaam is daar niet blij mee! Probeer het oordeel over je buik los te laten. En geniet van de ontspanning die je dan ervaart. Hartelijke groet!

 11. Hi Ina,
  Ik probeer er zoveel mogelijk op te letten en toch merk ik dat ik bij “stress” een te hoge ademhaling heb. Toch iets vaker bij stilstaan…

  • Hi Kathleen,
   Ja, dat is een goed idee. Veel mensen staan er niet bij stil, maar ademhalen is natuurlijk heel essentieel voor vrijwel alle processen in je lichaam en een niet-optimale ademhaling kan dus stress in je systeem brengen met alle gevolgen voor de VET-knop… Ik ga je de oefening “Ruimer ademen” sturen, die je helpt om je ademhaling op een hele geleidelijke manier steeds lagen en ruimer te krijgen. Succes ermee!

 12. Hi Ina,
  Heel herkenbaar dat je je adem kwijt raakt in rust.
  Mijn buik is ook mooi vol *) en dat geeft zeker druk.
  Voor mij is ademen niet vanzelfsprekend, ik denk er altijd bij na.
  Ben benieuwd naar jouw oefening.
  Groetjes, Marianne

  • Hi Marianne, ontspannen is de sleutel. Als je je buik goed ontspant, kan je middenrif het makkelijkst naar beneden bewegen. Dat kost de minste inspanning en daarom zal het meer en meer vanzelf gaan. Succes ermee en groetjes, Ina

  • Beste Marian, als je vaak last hebt van hyperventilatie is het goed om de oefening te doen, zo lang als het goed voelt. Vaker kort oefenen is beter dan lang achter elkaar. Geef je lichaam op een ontspannen, rustige manier de gelegenheid om te wennen aan lager, voller ademen. Laat maar weten hoe je het ervaart!

 13. Hoi Ina. Mijn ademhaling is meestal hoog en oppervlakkig. Vroeger ook nog last gehad van chronische hyperventilatie. Ik ken de buikademhaling wel die ze aanleren bij yoga maar blijf het moeilijk vinden om te doen.

  • Hoi Ingrid, je kunt het beste een paar keer per dag de oefening gaan doen. Van een aantal keer per dag kort oefenen leert je lichaam meer dan van bijvoorbeeld 1x per week een uur. De oefening die ik je stuur duurt maar kort n is dus heel geschikt daarvoor. Het geeft je meteen ook korte rustmomentjes in de dag en dat is goed voor je ontspanning en daarmee ook voor de ademhaling. Laat maar weten wat je ervaart als je het zo gaat doen.

 14. Waar ik altijd mee worstel is dat als ik op mijn ademhaling ga letten op wat manier dan ook ik erg benauwd wordt. ( 5 seconden in en 5 seconden uit of iets dergelijks). Ook als ik een stukje wandel heb ik na 5 minuten al een snelle ademhaling. Er moet nodig wat van de 108 kilo af. Probeer al zoveel mogelijk gezond te eten, dus elke dag een groene smoothie en veel groentes met de grote maaltijd. Tussendoor weinig en minimaal 2 liter water exclusief koffie en thee.

  • Beste Carla, misschien is 5 tellen in en 5 tellen uit te onnatuurlijk voor jou. Dan word je er benieuwd van. En dan helpt het natuurlijk niks voor je VET-knop. An zal het afvallen moeilijk gaan, ook al is je voedingspatroon gezond. Probeer met kleine stapjes je ademhaling langzamer en dieper te krijgen. De oefening zal je daar wel bij helpen. Als je meer hulp nodig hebt, laat maar even weten. Succes ermee!

  • Bewust zijn van je ademhaling is zeker goed. Ik ben benieuwd wat je gaat ontdekken. Wie weet kan het beter en ga je je fitter of helderder voelen. Of misschien merk je dat je makkelijker afvalt, als dat jouw wens is natuurlijk.

 15. Mijn adem is erg oppervlakkig waardoor ik snel lucht tekort kom. In mijn familie komt longproblemen voor. Zou graag de oefening krijgen zodat het mij helpt beter adem te halen en meer lucht te hebben.

  • Hij komt eraan, Marianne! Longproblemen kunnen de oorzaak zijn, maar het kan ook echt je ademtechniek zijn. Die kun je met deze oefening zeker verbeteren. Succes ermee!

 16. Wat een openbaring…
  Ook ik leef te gejaagd. Door een chaotisch hoofd en volle agenda betrap ik mezelf regelmatig op spanning in de schouders en een oppervlakkige ademhaling.
  Fijn om te lezen dat je jezelf blijkbaar kunt trainen in diep ademhalen.
  Ik ben benieuwd!

  • Je kunt jezelf inderdaad trainen om lager te ademen. Dat geeft ook meer ontspanning. Maar het is natuurlijk ook belangrijk om te kijken of je de druk op jezelf misschien ook wat kunt verminderen. Laat maar weten wat je ervaring met de oefening is!

 17. Hallo Ina,
  Ik ben benieuwd naar de oefeningen. Ik heb last van chronische hyperventilatie, te hoge ademhaling. Ik ben snel buiten adem, vaak opgetrokken schouders. Ik heb door longontsteking die ik als kind had, mezelf een foute ademhaling aangeleerd. Het zou fijn zijn om met jouw oefeningen weer ‘normaal’ te gaan ademen.
  Groet, Marjolein

  • Hallo Marjolein, goed dat je het herkent. Ik denk dat deze oefening je zeker kan helpen. Let er goed op, dat je de lucht als vanzelf naar binnen laat stromen. Want dat is wat je niet gewend bent. Als je je middenrif gebruikt, stroomt de lucht vanzelf naar binnen en kunnen je schouders ontspannen. Als je meer hulp nodig hebt, mail me dan even, dan kan ik je persoonlijk nog wel verder helpen. Succes ermee!

 18. Hoi Ina, ik adem vanaf kind al door mijn mond en krijg ademnood als ik door mijn neus alleen adem, kan deze oefening ook als je op deze manier ademt?

  • Hoi Ida, dat kan wel. Het is mogelijk, dat je bij het inademen de ruimte door je neus onbewust verkleint. Dat kan het geval zijn als je te actief ademt (en dat gebeurt vaak als je hoog ademt). Deze oefening helpt je om de lucht meer vanzelf naar binnen te laten stromen, dus minder naar binnen te HALEN. En dat kan meer ruimte in je neus geven. Ik ben benieuwd naar je ervaring, laat het me maar weten!

  • Goed dat je het bewust bent, Conny. En het is goed om op je schouders en ademhaling te letten, maar vaak is het een uitdrukking van gejaagdheid, onzekerheid of stress. Het fijne is, dat deze oefening je ademhaling verbetert, maar ook ontspannend kan werken. Ben benieuwd naar je ervaring!

 19. Hallo Ina,
  Mijn ademhaling zit ook vaak te hoog, ben gevoelig voor stress en heb overgewicht. Verder al een tijd lang onverklaarbare pijn ten hoogte van mijn middenrif. Ik heb zelf het gevoel dat ik in een kringetje zit pijn, niet goed slapen, stress, hyperventilatie en daardoor meer pijn enzovoort. En als ik dan niet lekker in m’n vel zit ga ik eten en dan weet he het wel. Als ik dan bovenstaand verhaal lees dan vraag ik m’n af of de pijn die ik heb misschien ook kan komen door verkeerde ademhaling. Ik ontvang graag de oefening, kan dan kijken of dat voor mij ook verlichting geeft.

  • Hallo Marcelina, heel goed dat je het kringetje in elk geval herkent. Je bewust zijn daarvan is al stap 1. Die pijn zou daar goed mee te maken kunnen hebben. Let er bij de oefening die ik je ga sturen vooral op, dat je je buik goed ontspant. Maar ik wil je ook adviseren om door de dag heen regelmatig even te checken hoe het met de spanning in je buik is. Een gespannen buik zorgt ervoor dat je middenrif veel te hard moet werken om naar beneden te kunnen. Daarvoor kun je klachten krijgen, maar gaat ook sneller je ademhaling omhoog en kun je gaan hyperventileren. Mocht het je niet zelfstandig lukken met deze oefening, mail me dan even, dan kan ik je mogelijk persoonlijk nog beter helpen. Succes en ik hoor het wel van je als het nodig is.

 20. Hoi Ina. Je hebt me al eerder gewezen dat ik te vaak ademhaal. Heb dit al redelijk goed onder controle. Alleen met sporten en hardlopen gaat dit nog niet helemaal goed. Hier kan ik nog wel wat Tips gebruiken.

 21. Ina,
  Wat fijn om mij dit bewust te worden.
  Goed om hier op te gaan letten en in alle rust de verandering in ademhaling toe te gaan passen!
  Dank je wel!

  • Beste Ria, het is precies zoals je het zegt! Je kunt ‘m het beste in alle rust toepassen en dan weer loslaten. Dan kan je spontane ademhaling beetje bij beetje in een beter patroon komen. Succes!

 22. Ik ben ook erg benieuwd naar de oefening. Ik let vaak op mijn ademhaling maar niet als ik bezig ben en in stress situaties.

  • Beste Lonneke, goed dat je al zo bewust bent van je ademhaling. De oefening die je krijgt traint echt je ademhalingsspieren en je brein om meer vanzelf in een goed patroon te komen en te blijven. Heel passend voor jou dus!

 23. Hallo Ina, dank voor je artikel. Ademhaling is belangrijk! Ik doe zelf een hartcoherentieademhaling, dit ontspant mij. Ik adem dan ongeveer zes keer per minuut en doe dit drie minuten lang. Inademen even lang als uitademen. Ik doe dit in de ochtend en in de avond. Geleerd van een ademcoach, eerst met een potlood erbij nu met een timer die de drie minuten aangeeft.

  • Beste Dhyana, leuk dat je dit vertelt! Dit is precies waar ik ook mee werk, onder andere in Afvallen met je Hart. Inderdaad gebaseerd op hartcoherentie. Fijn dat het je rust geeft. De oefening bij dit blog is vooral goed als je wilt leren om lager te ademen.

 24. Heb deze morgen de oefening in bed gedaan en had weer zo moeilijk om door mijn buik te ademen. Ik word er onwel van.
  Nu ben ik even in de tuin gaan staan en deed de oefening weer. Heb wel beter kunnen doorademen maar het blijft moeilijk om door mijn buik te ademen. Nog veel werk aan de winkel.
  Wat ik wel ga doen als het beter weer wordt meer naar zee trekken voor een dagje. Favoriete bestemming en ja daar ervaar ik meer zuurstof.

  • Lees ook maar even mijn andere reactie, Reina. Frisse lucht is goed, maar ook ontspanning. Ik stuur je straks de oefening die bij dit blog hoort. Die is anders dan wat jij hebt en meer gericht op het ruimer maken van je ademhaling!

 25. Graag zou ik de oefeningen krijgen.
  Dat zou ik ook wel willen heb soms het gevoel dat ik vergeet te ademen bij inspanning en dan stres druk noem ik het altijd tussenmijn schouderbladen en voor borstbeen heb

  • Beste Harriette, het is eigenlijk een vicieuze cirkel: door inspanning of stress ga je hoof ademen, maar daardoor krijg je ook weer meer stress in je systeem. De oefening kan je helpen om dit te doorbreken!

 26. Nu ik dit lees snap ik mijn regelmatige kortademigheid, ik heb een hoge oppervlakkige ademhaling.
  Hier moet ik dus echt wat aan doen.

 27. Ik wist niet dat ademhaling zoveel effect kan hebben op je vetknop.
  Ik heb echt veel moeite met rustig in- en uitademen. Ik word er zelfs onwel van.
  Morgen ga ik het buiten proberen deze oefening in mijn tuin. Het lijkt wel of ik hier binnen niet kan voldoende kan ademen.
  Ik heb last van lichte astma. Heb wel geen piepende adem maar ik heb zuurstoftekort bij heel warm weer in de zomer. Nu weet ik waarom.

  • Beste Reina, het is ook belangrijk om te ontspannen. Als je te gestrest bent, dan gaat het niet. Probeer voordat je de oefening gaat doen eerst een beetje tot rust te komen. Dus misschien inderdaad even naar buiten, dat geeft frisse lucht, maar ook ontspanning.

 28. Mijn ademhaling gaat momenteel mooi via mijn buik omdat ik al een tijdje rustig op de bank zit, maar zodra ik me inspan ga ik over op hoog ademhalen en tijdens het sporten adem ik zelfs anders om (dus in als je kracht zet en eigenlijk uit zou moeten ademen).

  • Beste Andrea, wat jij beschrijft doen veel mensen. Hoger ademen of adem inhouden bij inspanning waardoor het patroon in de war raakt. Uitblazen door je mond (pffff…) kan goed helpen om meer controle te krijgen over je uitademing. Dus bijvoorbeeld als je opstaat van de stoel, of iets optilt of kracht zet… Succes met de oefening. Laat je weten welk effect je ervaart?

  • Beste Monique, graag geef ik je meer info of oefeningen. Deze oefening krijg je nu toegestuurd. Stuur me even een mailtje als ik meer voor je kan doen. Groetjes, Ina

 29. Ik ben ook behoorlijk kortademig, maar merk wel dat ik betere controle erover krijg als ik heel bewust via mijn buik ademhaal.

  • Beste Mascha, ik denk dat je met deze oefening je ademhaling echt kunt verbeteren. Zodat je steeds meer vanzelf met je buik gaat ademen. Succes ermee en laat maar weten hoe het je bevalt!

 30. Interessant, heel herkenbaar maar nooit kunnen vermoeden dat dit in verband staat met overgewicht. Bedankt voor het artikel. Ik ontvang graag de oefening!

  • Beste Janine, fijn dat het blog je dit inzicht heeft gegeven! De oefening komt naar je toe. Laat me maar weten of je voldoende effect ervaart! Groetjes, Ina

 31. Ik zou heel graag m’n ademhaling willen ‘veranderen’! Ik heb wel een buikademhaling maar voornamelijk via m’n mond…

  • Beste Carla, het kan helpen als je meer ontspannen door je buik ademt. Dus alleen door je buik te ontspannen en de lucht als vanzelf naar binnen te laten stromen. Deze oefening kan je daar wel bij helpen. Als je meer advies nodig hebt, mail me dan nog even. Succes!

 32. Het lukt mij heel slecht om ontspannen te ademen. Hoe meer ik op mijn ademhaling let hoe moeilijker ik dit vind. Ik zou graag hier graag advies over krijgen.

  • Beste Ank, wat jij ervaart hoor ik vaker. Als je steeds op je ademhaling gaat letten, raakt je steeds meer in de war. Dat komt omdat het dan eigenlijk stress geeft. Daarom is het de bedoeling bij deze oefening, dat je kort oefent en dan weer loslaat. Paar keer per dag kort je aandacht op je ademhaling is genoeg. Dan gaat de verandering ontspannen en natuurlijk. Als het niet lukt, mail me dan even. Ik kan je dan vast wel verder helpen. Succes!

 33. Hallo Ina,

  Ik ben wel benieuwd naar de oefening! Hoewel ik regelmatig ontspanningsoefeningen doe, zit mijn adem in stressvolle momenten altijd hoog, waardoor mijn stem soms stokt. Graag zou ik dat beter in de hand willen hebben.

  • Beste Saira, regelmatig deze oefening doen, zal je zeker helpen om weer naar je buik te kunnen gaan, waardoor je stem weer vrij kan komen. Succes!

  • Bedankt voor je reactie, Agnes! Ik hoop en ga ervan uit, dat de oefening je zeker zal helpen om je ademhaling naar beneden te krijgen. Succes ermee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *